49-годишен извади кръста на Йордановден още при първото си участие

Вашата оценка

Георги Андонов

49-годишният Георги Андонов от Свиленград е смелчагата, извадил кръста от водите на Марица на Йордановден. Според поверието, който хване кръста бива честит и здрав през цялата година. Това си пожела и Георги, веднага след като излезе от студената вода. За бързата си реакция и добри плувчески умения, освен кръста, той получи и парична награда. Свиленгардчанинът участва за първи път в ритуала.

Около 15 ентусиасти нагазиха в реката за разпятието, хвърлено и тази година от Стараозагорския митрополит Галактион. Преди това той отслужи тържествена литургия в църквата “Света Троица” и с литийно шествие реликвата бе донесена до брега на Марица. Стотици миряни се събраха на стария мост, за да гледат Богоявленския ритуал. Според старите вярвания, ако кръстът замръзне във водата, това вещае здраве и берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година. По изключение обаче, на тазгодишния празник термометрите показваха 13 градуса.

На Йордановден празнуват всички с имена Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана. Честит празник на именниците!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.