Студенти стават бакалаври за 3 години. Скоро и у нас

Вашата оценка

Източник: www.dnes.bg

Прогнозата ми е, че в близките 5 години България вече ще има 3-годишно бакалавърско обучение“, каза образователният министър Сергей Игнатов.

„Това, което мен ме плаши, е, че на Острова по това време ще има 2-годишно бакалавърско обучение“, каза още министърът.

Според министъра в зависимост от специалността в някои университети може да има и 4-годишно и 3-годишно обучение за бакалавър.

„По-малките и пластични по време периоди дават възможност за много по-голяма мобилност. Ще започне едно широко обсъждане в ректорските среди по въпроса“, обеща Игнатов.

За да може да бъде включена тази идея в промените в Закона за висшето образование, трябва да се стигне до договаряне между всички 51 ректори.

Средата в момента е против такава промяна, но в учебните планове нараства броят за часовете за практика и стажове, поясни още Игнатов.

Бакалавърското образование върви към тенденцията да бъде около 3 години, но трябва да увеличим изключително много броя на стажовете и практиките, категоричен бе Игнатов.

„Моята болка сега е малкият брой докторанти, които завършват, тъй като това е висшият мениджмънт на държавата, на частните фирми и ние трябва да стимулираме хората да завършват тази образователна степен“, изтъкна министърът.

Миналата година са защитили близо 150 докторанти.

Източник: www.dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.