Внимание! 50-левки менте се появиха в Свиленград

Вашата оценка

Ментета на 50-левови банкноти се появиха и в Свиленград. Продавачка в тукашен магазин се оплака, че без да се усети са й пробутали фалшивата банкнота. Измамата излязла на яве едва в края на работния ден, когато се отчита оборота. Жената останала като гръмната, когато след по-сериозно вглеждане, открила менте банкнотата, но вече било късно.

Дори според самите специалисти в местните банки, е почти невъзможно новият фалшификат да бъде засечен. “Банкнотите са изключително трудноразпознаваеми и на пръв поглед не се различават от истинските. Най-лесно ментето се разпознава чрез напипване с пръсти. Хартията на фалшивите купюри е доста по-гладка и не толкова плътна като истинската. Обикновено липсва релеф в печата при надписа “Българска народна банка” и на портрета. Липсва релеф и на ревера на сакото на Пенчо Славейков, а също така има разминаване в регистъра на проглед”, обобщи за e-svilengard основните показатели, за които трябва да следят хората, местен счетоводител-касиер.

Ако искате да сте съвсем сигурни, добре е да проверите банкнотата, за която се съмнявате, в най-близката банка. Там служителите освен, че ще я огледат, ще могат и да я тестват на UV лампа. Обикновено на такава светлина фалшивите пари светят изцяло, а не както би следвало да е – само в определени елементи. Друг лесен начин да се справите бързо е при съмнение да сравните банкнотата с друга, за която е сигурно, че е истинска.

През изтеклата седмица зачестиха случаите в цялата страна на ужилени по подобен начин хора. За пореден път измамниците доказаха, че са доста изобретателни. След станалата банална схема за мамене по телефона, при която се обясняваше на жертвата, че роднина е предизвикал катастрофа със загинал, сега има нова мода. Полицията е засякла нова схема, като потърпевши отново са пенсионери . Схемата е проста – непознат мъж причаква пред пощенски клонове и банки възрастни хора, които току-що са получили пенсията си, и ги моли да му развалят на дребно банкнота от 50 лева. Обикновено услужливите старци се съгласяват, след което, като отидат да пазаруват, измамата лъсва на яве. Ако обаче и продавачът не се усети, веригата става още по-дълга и така невинните хора се оказват въвлечени в схемата, без изобщо да подозират за това.

Според статистиката доскоро най-често фалшифицираната банкнота бе двадесетолевката. През последните три месеца обаче са зачестили случаите на хванати фалшиви банкноти от 50 лева. От БНБ приканват гражданите да бъдат особено бдителни и да проверяват внимателно банкнотите, които получават. Препоръки как става това могат да се видят на сайта на Народната банка www.bnb.bg. Там е поместена брошурата “Как да проверим парите си”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.