Близо три часа бе блокиран ГКПП “Капитан Петко войвода” днес

Вашата оценка

Гръцките земеделци дойдоха с трактори и селскостопанска техника с окачени на тях знаме и черни флагове. С траурните знамена те изразиха своя протест срещу замирането на селското стопанство в Гърция.

В 12.30 часа гръцки земеделци блокираха българо-гръцката граница при ГКПП „Капитан Петко войвода“. Не се допускаха леки и товарни автомобили. В 15 часа пунктът беше отворен за движение и през него преминаха към 30 автомобила, чакащи от българска страна. В момента пункта работи нормално, съобщиха от „Гранична полиция”.

МВР и Министерството на транспорта призовават българските граждани, превозвачи и фирми да се въздържат от пътувания до Гърция, заради планираните ефективни протестни действия на земеделски производители в южната ни съседка. Очаква се гръцките фермери да блокират със земеделска техника и трите пункта на границата. Ще се пропускат само автомобили със специален режим на движение. Гръцките земеделски производители са предупредили, че ще блокират и важни пътни артерии в страната. По предварителни данни се очаква блокадите да продължат няколко дни.

По информация на гръцки медии ще има трудности при преминаването по магистралите в северната част на Гърция. Освен на граничните пунктове с България се предвиждат и блокади на пунктовете по границите с Турция и Македония.

Гръцките фермери искат осигурени субсидии, гарантирани изкупни цени, намаляване на производствените разходи и замразяване на банковите им кредити.

Във връзка с протестите на гръцките фермери от областната администрация в Хасково съобщиха, че областният управител г-н Румен Данев следи постоянно за промените в ситуацията. От администрацията увериха, че ако ситуацията се усложни при евентуално следващо затваряне на граничния пункт, губернаторът със своя екип има готовност, в координация с ангажираните с проблема структури, да реагира за овладяване на конкретната обстановка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.