Удар за трафикантите – вече само по две кутии цигари през границата

Вашата оценка

Паника сред трафикантите всяха новите изисквания за безмитен внос на тютюневи изделия. От днес те ще могат да прекарват легално през границата само по две кутии цигари на  ден. Разрешеното количество преди беше по един стек. Не е тайна, че повечето от трафикантите в града си изкарват парите предимно от вноса на цигари, въпреки че пренасят през границата и други стоки. След промените обаче, много от тях се чудят как ще оцелеят при новите условия и дали ще могат да изкарват прехраната си от цигарената контрабанда, както до сега.

Новите лимити са въведени с изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за данък върху добавената стойност ( чл. 51а, ал. 4). Промяната е в сила от 22.01.2010 година. Мярката се налага поради ниските цени на тютюневите изделия в съседните на Република България държави, които не са членки на ЕС. Целта е да се елиминират възможностите за внос на големи количества цигари чрез многократно преминаване през държавната граница, които цигари впоследствие неправомерно се реализират на вътрешния пазар. Непроменени остават количествените прагове за алкохолните напитки. Пътниците могат да пренасят един литър високоградусов алкохол и два литра алкохол и алкохолни напитки с алкохолно съдържание под 22 об. %. Няма ограничение за непенливите вина и бирата.

Коментари

  1. Валентин казва

    Това не е нормално. Би трябвало поне по един стек да разрешават или въобще да не разрешават нищо.Така пак ще има пазарлъци и т.н. А трафикантите не могат да ги спрат по този начин. Трябва да се измисли нещо по радикално, както е при турците.

  2. майтап казва

    Голям майтап ще стане сега, като трафикантите започнат да крият цигари. Само с тези две кутии… мале живи да ги оплачеш.

  3. Ivan казва

    Разрешеното количество преди беше един, а не два стека, както пишете. Моля ви, не правете повече така.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.