Искат да работим повече за пенсия

Вашата оценка

Социалният министър Тотю Младенов

Увеличаване на осигурителния стаж за пенсиониране с 3 години от началото на 2012 г. е едно от предложенията, които съветът по пенсионната реформа ще обсъжда в бъдеще, заяви министърът на труда Тотю Младенов.
Ако предложението бъде прието, мъжете ще се пенсионират, след като са се осигурявали 40 години и са поне на 63-годишна възраст, а жените – след 37 години стаж и при навършени минимум 60 г. (според сега действащите разпоредби мъжете се пенсионират при 37 г. стаж, а жените – при 34 г.) 
Новият вариант се одобрява от министерството на труда, тъй като при него ще се удължи трудовият стаж, но не и пенсионната възраст, обясни Младенов. На практика обаче това означава, че за да се пенсионират на 63 години при предлаганите изисквания, мъжете и жените трябва да започнат да се осигуряват най-късно на 23 години. В противен случай, за да достигнат до необходимия им стаж, те неминуемо трябва да продължат да работят, след като са навършили възраст за пенсия, което ще засегне най-много хората, които в последните години са работили в сивата икономика и не са внасяли осигуровки.
Хората ще могат да се пенсионират, ако са навършили необходимите години, но не им достигат до 3 години стаж. В тези случаи пенсията им ще се намалява с по 2.5% за всяка недостигаща им година. Така те ще имат право на избор дали да работят по-дълго, или да вземат по-ниска пенсия. В момента според статистиката на Националния осигурителен институт средната продължителност на осигурителния стаж при мъжете е 38.5 г., а при жените – 35.8 години.  
Вторият вариант за промяна в условията за пенсиониране предвижда от 2012 г. възрастта за жените да се увеличава с по 4 месеца за всяка календарна година до 2019 г., когато ще се изравни с тази за мъжете – 63 години. Ако се прибегне до този вариант, от 2021 г. ще последва ново увеличение на пенсионната възраст, която пет години по-късно трябва да стане 65 години и за двата пола. Този вариант предлага по-плавен преход към нарастване на годините за пенсия поради влошения здравен статус на българите, ниската икономическа активност и заетост, обясни Младенов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.