Проверка на здравния статус – вече безплатно в сайта на НАП

Вашата оценка

От днес всички български граждани ще могат да проверяват здравния си статус в уебсайта на Националната агенция по приходите (НАП) напълно безплатно.
Досега тази информация можеше да се ползва само чрез информационната система на Националния осигурителен институт (НОИ).
Проверката на здравния статус ще става по същия начин, както и до сега – с въвеждане на единен граждански номер и код за спам контрол. След пускането на справката в интернет вече няма да е необходимо гражданите да посещават офисите на приходната агенция за справка.
От НАП обещават да дадат съгласие на всички заинтересовани институции да поместят в техните сайтове връзка към новата електронна услуга. Проверка на здравен статус може да се направи също така на цената на градски разговор от цялата страна на телефон 0700 18 700.

До месец от НАП обещават да пуснат и автоматизирана услуга чрез информационния си център, при която с набиране на ЕГН на клавиатурата на телефона, ще може да се получава информацията.
От агенцията припомнят, че от началото на 2010 г. правата на гражданите, които се осигуряват здравно за своя сметка, ще се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ този, в който лицето потърси здравна помощ, платена от НЗОК.
Правата ще се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски.
От тази година безработните и навършилите 26 години студенти дължат месечно 16,80 лв. за здравни вноски. Те се плащат до 10-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.