Осемнайсетгодишен се срещна с президента на Германия

Вашата оценка

Петър /с очилата/ е застанал вляво от президента Хорст Кьолер

Свиленградчанинът Петър Маврев, ученик в старозагорската гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“, се срещна с германския президент Хорст Кьолер. 18-годишното момче, което е син на радиоводещата Елена Митева, бе част от делегацията ученици, посетила президента на Германия в двореца „Белвю“ в Берлин. Децата бяха на едноседмична визита в страната във връзка с международния екопроект „Околнатасреда гради мостове“.

Учениците от „Ромен Ролан“ са едни от най-младите репортери на вестник „Труд“, чиято задача е да отразяват проекта на страниците му. Те бяха цяла седмица на гости на партньорите си от училището „Урсула“ в германския град Оснабрюк, за да проучат как служителите на тамошния зоопарк пестят пари и природни ресурси, без да ощетяват животните. А после разказаха за това на родния си език – германчетата във „Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг“, а българчетата – в „Труд“. Хорст Кьолер ги посрещна на 5-ти май в резиденцията си – двореца „Белвю“, който обикновено отваря врати само за чужди държавни глави и по други строго официални поводи.

Германският президент разговаря с учениците

В проекта „Околната среда гради мостове“ участват деца от общо 40 училища в 5 държави. Освен от старозагорската гимназия в проекта са включени ученици от София, Монтана, Русе и Велико Търново.

Инициативата е под патронажа на четирима президенти – Георги Първанов, Ласло Шойом (Унгария), Траян Бъсеску (Румъния) и Хорст Кьолер (Германия). Гимназистите проучват различни екологични теми и пишат за тях в едни от най-влиятелните всекидневници в собствените си страни – така историите им излизат в общ тираж от 2,7 млн. екземпляра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.