Задържаха нови три камиона с отпадъци

Вашата оценка

Сн.: Агенция "Митници"

Незаконен превоз на метални и пластмасови отпадъци предотвратиха митнически служители от Митница „Свиленград”. В района на ГКПП „Капитан Петко Войвода” митничарите спират при три отделни проверки три камиона – два с гръцка регистрация и един с българска. И в трите случая получател на превозваните стоки са български фирми, от района на Свиленград, Пловдив и Стара Загора. При два от случаите липсват необходимите международни транспортни документи, а и тримата водачи не са представили задължителната при превоз на отпадъци нотификация.

Митничарите са констатирали незаконен превоз на 6190 кг  метални отпадъци, 1900 кг медни отпадъци, 960 кг алуминиеви отпадъци, както и на  16 080 кг пластмасови опаковки. Камионите са задържани и незабавно е уведомена РИОСВ – Хасково, която като компетентен орган е взела решение и трите камиона да се върнат в Гърция заедно с товара им.

Както вече ви съобщихме, ден по-рано митническите служители задържаха и друг камион с отпадъци поради съмнения за разминаване между посочения в документите и реално превозвания товар.

До членството на България в ЕС проверките за внос на такива отпадъци са извършвани от митническите служители на ГКПП, а след отпадането на митническия контрол по вътрешните граници тази дейност се извършва от митническите мобилни групи. При откриване на нередности незабавно се уведомява Министерството на околната среда и водите.

До 31 декември 2014 година регламентът предвижда контрол върху „движението на отпадъците”, при което и вътреобщностните доставки подлежат на проверка за спазване на законодателството, а като нелегално движение на отпадъци се определя всеки превоз без необходимите документи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.