Ивайло Балабанов удостоен с “Летящо перо”, превеждат го на 17 славянски езици

Вашата оценка

Поетът Ивайло Балабанов беше удостоен с „Летящо перо“ – голямата награда на четвъртия Международен фестивал за поезия „Славянска прегръдка“, който се проведе от 21 до 26 май във Варна. Наградата на поета се присъжда за цялостно поетично творчество, заради хилядите просветени от словото му читателски души и за принос в утвърждаването на българския и славянски дух.

Статуетката за победителя бе пластика, изработена от скулптора Георги Събев. Той получи и премия от 1000 лв., както и възможността за превод на цикъл стихотворения на 17 славянски езици и издаването им в престижно издание за литература във всяка от държавите. В България на български ще бъде издадена една от книгите на поета.
Поетесата Елка Няголова прочете забележителните му стихотворения „Приносът на българите към историята на Европа“ и „Очи“. Заедно с нея рецитираха и българите, а и някои от чуждите поети.

Освен Ивайло Балабанов голямата награда „Летящо перо“ получи и сърбинът Сърба Игнатович. Със „Сребърно перо“ бяха удостоени поети от Словения, Хърватска, България и Чехия.
Фестивалът във Варна бе под патронажа на кмета на града Кирил Йорданов и се организира от общината, Министерството на културата, Славянска литературна и артистична академия, Агенция Русия днес и Съюза на писателите в България. Тази година участваха поети от 14 държави.
Поетът Ивайло Балабанов е роден в ивайловградското село Хухла на 28 август 1945 г. Има издадени 7 книги с поезия. Носител е на 7-8 големи награди за литература. Лауреат е на Националната награда „Пеньо Пенев“. Почетен гражданин е на Ивайловград, Кърджали и Свиленград.

Коментари

  1. Даскала казва

    Браво ИВАЙЛО!!!! Малко са истинските хора като теб в нашия град!

  2. Соня Александрова казва

    Поздравления! Това е принос за България!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.