С дипломи за специални агенти се сдобиха курсантите от Детска полицейска академия

Вашата оценка

Курсантите от детската полицейска академия приключиха успешно обучението си за тази година. В сряда те демонстрираха знанията си пред строго полицейско жури на Учебения полицейски център- Кенана в Хасково. Малките полицаи се стремяха не само да дават верни отговори, но и да показват умения за партньорство и дисциплина. След положения изпит те се сдобиха с Дипломи за “специални агенти” за завършено успешно обучение.

Поредният випуск на Детската полицейска академия завършиха 97 четвъртокласници от училища в Свиленград, Любимец и Хасково. Децата от отбор“Кобра“ на СОУ „Д-р П. Берон“-Свиленград, „Екстрийм“ на НУ „Хр.Ботев“-Любимец и „Синя стрела“-Хасково си поделиха първото място.Само с точка след тях бяха отборите на ОУ „Ив.Вазов“-„Агенти“-Свиленград и на НУ „З.Стоянов“- „Пантери“-Любимец.

Децата в полицейската академия  започнаха обучението си преди 10 месеца след успешно положен изпит. През февруари приключи първият обучителен модул, в който децата придобиха знания за полицейската професия, за различните видове полицаи и техните отговорности, за основните задачи на полицията и за начините й на действие. Малките полицаи положиха първия си екипен изпит и защитиха правото си да носят полицейска жилетка. Участниците в ДПА научиха от своите приятели – полицаите, какво е престъпление, какво означава “вина” и как се доказва тя. Участваха в “разследване” и със собствени сили заловиха и разпитаха “извършител на кражба”. Разбраха, че полицията не само разкрива престъпления, но и се стреми да ги предотвратява. Научиха се как да различават права и желания и установиха, че всяко право е свързано с отговорност. Децата от трите града имаха възможност да се почувстват като истинските полицаи. Програмата на срещата предвиди и модули, в които малчуганите си припомниха наученото, сравниха своите знатния и умения да се състезават, да се учат и да работят в екип.

Детска полицейска академия (ДПА) се реализира с подкрепата на сдружение „Шанс и закрила”, Хасково в дългогодишно партньорство с ОДМВР-Хасково. Целта на екипите е създаване и реализиране на модели за превенция на агресивно поведение, насилие и асоциални прояви на деца. Основната задача на Академията е да утвърди ценностното отношение на децата към закона и законосъобразното поведение, да развие умението им да правят връзка между права и отговорности. Важна цел на преподавателите в Академията е децата да се научат да работят в екип, да се подкрепят, да се грижат за другите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.