Правителството утвърти спогодба за жп прехода Свиленград-Капъкуле

Вашата оценка

Министерският съвет прие проект на решение за утвърждаване на спогодбата между правителството на Република България и правителството на Република Турция за работата на железопътния граничен преход Свиленград – Капъкуле и обслужването на гранична гара Капъкуле, съобщиха от правителствената пресслужба. Споразумението е насочено към улесняването и ускоряването на преминаването през железопътния граничен преход. То регламентира граничното железопътно обслужване между Република България и Република Турция. Отнася се за дейността на компетентните гранични органи на двете страни, както и дейностите на отговарящите на изискванията на българското или съответно на турското законодателство за достъп до инфраструктурата железопътни предприятия, осъществяващи международни железопътни превози между двете държави, и участващи в трансграничния железопътен трафик на железопътния граничен преход Свиленград – Капъкуле, както и обслужването на гранична гара.
Понастоящем железопътният транспорт в региона изпитва големи затруднения на граничните пунктове. Съществуващата железопътна мрежа губи от продължителните забавяния на граничните пунктове, ниското качество на услугите, предлагани на пътниците, както и на товарния и комбинирания транспорт.
Спогодбата ще създаде възможност да се подобри икономическия потенциал на железопътния транспорт, като се предоставят услуги с адекватно качество за гарантиране на безопасността, скоростта и удобството на преминаващите влакове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.