Холандец подари екскурзия на деца от Помощното училище

Вашата оценка

Сн.: matochina.com

Деца от помощното училище “Стефан Василев” и ученици от ПГССИ “Христо Ботев” посетиха крайграничното село Маточина и разгледаха културно-историческите забележителности там. Тази хуманна инициатива се осъществи със спомоществователството на г-н Де Фриш от Холандия. Холандецът, който всъщност е женен за свиленградчанка, е пожелал приятната изненада за децата да бъде поднесена на празника на детето.

Така, на 30.05.2010 г. сутринта, децата, заедно с  преподавателите си, пристигнаха със специално нает за целта автобус. Всички се насочиха към бившият крепостен град и кулата. Там всички чуха беседа за крепостното съоръжение и победоносната битка на цар Калоян над кръстоносците от IV кръстоносен поход. След кратка почивка групата се насочи към другата забележителност край Маточина – скалната църква. След уморителната, но интересна и полезна разходка, децата се събраха на вкусен обяд.

Очаква се г-н Де Фриш от Холандия да посети родния град на съпругата си и да се запознае с културно-историческото наследство тук през юли.

Щастливи сме, че съумяхме да бъдем домакини и част от хората, които доставиха миг щастие на дечицата! Удоволствието на децата се предаде и на нас! Ясно стана за сетен път, че можем да се справяме с посрещане на туристи. Помислихме си, че заради такива хора като господин Де Фриш си заслужава да полагаш усилия в обществена полза, че някой се е сетил за страдащите дечица и ще продължи да го прави. А Маточина има своя ресурс и го предоставя охолно. Това заяви г- Константин Зайков, председател на Сдружение с идеална цел “Маточина”, по повод на инициативата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.