Нова система за „Пътни такси и разрешителни“ на Капитан Андреево бори корупцията

Вашата оценка

Преди началото на активния летен сезон на ГКПП „Капитан Андреево” в периода 14-16 юни 2010 г. ще бъде внедрен в експлоатация нов модул „Пътни такси и разрешителни” на БИМИС в ГКПП, съобщиха от Агенция „Митници”. Пилотно системата бе въведена в началото на месец май 2010 г. в три по-малки пункта с цел да се проследи ефективността й. Въпреки краткия период на действие, тя показа резултати, които напълно отговарят на очакванията ни митническата администрация.
Приходите и на трите пункта се увеличиха, което е доказателство за ефективността на системата и за предотвратяването на възможностите за злоупотреба и корупция.
На МП „Златарево” модулът е пуснат в действие на 10 май и само за един месец в сравнение с месец април постъпленията са се увеличи с 34.98%. На МП „Илинден” за 22 дни през месец май, когато е пуснат в реална експлоатация модулът, постъпленията са увеличени с 19, 8% в сравнение със същия период през месец април. Само за 3 дни пък на „Капитан Петко войвода” увеличението е с 16.14%.
Освен другите контролирани показатели като тегло, габаритни размери и др. се осъществява и 100-процентов контрол върху валидността на винетните стикери на всички автомобили, преминаващи през пункта.
Системата е гаранция за 100%-ната събираемост на винетните такси и на бързата обработка на преминаващите автомобили, тя увеличава обхвата на данните, които се въвеждат и дава възможност за осигуряване на информация и за други потребители. Новата система е с динамична основа и ще се развива през следващите години, когато ще се въведат електронните винетки.
До края на месец юли модулът ще бъде внедрен на всички ГКПП в страната, уточниха от Агенцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.