Баща и син дариха над 500 книги на библиотеката

Вашата оценка

Секцията с книги за Източни бойни изкуства, дарени от Веско, е разположена точно срещу входа на библиотеката

Свиленградчаните Христо и Веселин Даневи, които са баща и син, дариха над 500 книги на местната библиотека. Няколко кашона, пълни догоре с различна литература, вече се картотекират и подреждат по рафтовете от служителите на общинската библиотека. Това е най-голямото дарение, което сме получавали до момента, каза за e-svilengrad директорът Павла Михалева. Радваме се, че има такива хора и сме благодарни за жеста, който направиха. За нас всяка книга, която получаваме, е ценна, допълни още тя.

Благородната идея за дарението хрумнала на Веско Данев, въпреки че по-голямата част от томовете са на баща му. Събирам книги повече от 40 години. За някои от тях през социализма съм се редял на опашки, само и само да се сдобия с желаното от мен произведение, разказа Христо. Двамата с Веско обаче решихме, че няма смисъл това богатство да седи вкъщи.

Признавам си, че ми беше трудно да се разделя с книгите, но реших, че е по-добре да са в библиотеката, за да могат повече хора да се запознаят с тях, каза Веско. В крайна сметка, винаги, когато пожелая, мога да отида до там и да взема някоя книга. Освен това, дарението ме накара да почувствам вътрешно удовлетворение, обясни идеята си той. Смятам, че все още има много хора, които четат, а дано това да е повод и за младото поколение да се обърне към мъдростта на книгите.

Баща и син Даневи се надяват все повече свиленградчани да посягат към книгите

Българска и световна класика, исторически романи и литература за източните бойни изкуства са част от книгите, с които се сдоби библиотеката. Всяка една от тях носи личния печат на “Данев”, който хората вече познават и търсят, и който е гаранция за качество. Много от младежите идват и питат за специализираната литература за източни бойни изкуства, казаха библиотекарите. Около 100 са книгите на тази тематика, които Веско е събирал в продължение на години, а сега са част от фонда на библиотеката. Вече има цял рафт с обособена секция “Източни бойни изкуства”, на който е записано: “Дарение от Веселин Данев”. Част от съвременните произведения пък са издания отпреди 2-3 години, има и такива, издадени през 2009 година, похвалиха се от храма на книгата. Дарението, което получихме, е ценно и като качество – книгите са стойностни и добре запазени, някои от тях са буквално чисто нови, и като количество и жанрово разнообразие, сподели директорът на общинската библиотека.

Веселин Данев е известен в града с уменията си в областта на източните бойни изкуства. Той има и собствена школа по Винг Чун – китайско бойно изкуство за самоотбрана. Баща му Христо Данев дълго време е бил санитарен инспектор, а от няколко години насам разработва семеен бизнес. С каквото и да се занимават обаче и двамата са категорични в едно – никога няма да се откажат от любовта си към книгите.

Коментари

  1. кали казва

    Евалла Ице браво приятелю, живот и здраве на теб и семейство ти.

  2. читател казва

    Браво на хората. Радвам се, че все още има такива, за които книгите представляват ценност

  3. Мишо казва

    Браво! Искрени поздравления за благородното дело!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.