Започват проверки на инвалидните пенсии

Вашата оценка

Министерството на труда и социалната политика ще започне проверки относно правомерността при отпускането на инвалидните пенсии, съобщиха от там. Според министър Тотю Младенов през годините този проблем се задълбочава. Не може в България да се получават 860 000 инвалидни пенсии, действително инвалидни се отпускат не само на хората, които имат нужда от това, заяви той днес на кръгла маса в Пловдив.

Трябва да има по-високи доходи от труд и по-голяма заетост, за да може хората да получават по-високи пенсии, обяви министърът на труда и социалната политика. Ще има стимули за частните пенсионни фондове на хората, които се осигуряват в тях, чрез данъчни преференции.

Разширяване обхватът на осигурените лица е част от мерките, които той представи по време на срещата. През последните няколко месеца се наблюдава тенденция на увеличаване процента на хората, които работят в сивата икономика без трудови договори, заяви министър Младенов. Той посочи, че само през миналата седмица има 70 работника без трудови договори, като работодателите са санкционирани за всеки от случаите по 15 000 лева. Проверките в цялата страна за наличието на трудови договори във всички браншове и отрасли ще продължат, обяви министър Младенов.Осигурителният принос на хората е изключително важен от тук нататък, каза още министър Младенов, за да върнем доверието в пенсионната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.