Хакери заличават продажбите в касовите апарати

Вашата оценка

Нова схема за укриване на обороти в търговските обекти разкриха инспектори от Националната агенция за приходите. Основният играч в схемата е хакер, който манипулира паметта на касовия апарат и в зависимост от желанията на клиента изтрива процент от всяка продажба или цели периоди. Собствениците на фирми получават тази услуга срещу определена месечна вноска, която е символична в сравнение с укритите обороти. Предпочитаният вариант на услугата е да се крие процент от всяка продажба, защото така далаверата е по-трудно забележима при проверки, тъй като няма часове и дни без продажби.

Служителите на НАП обаче вече имат план как да прекратят този начин за ощетяване на държавната хазна с невнасяне на ДДС. Инспектори от приходната агенция периодично ще правят покупки в един и същи търговски обект и ще запазват касовите бележки. След определен период, например седмица, ще се връщат в магазина и след като се легитимират, ще изискват контролните ленти на касовия апарат за същите дни и часове, в които те са пазарували. Ако при проверката се установи разлика между касовите бележки и запазеното на контролните ленти от касовия апарат, ще бъде назначавана ревизия. По време на ревизията всички установени укрити обороти за 5 години назад ще бъдат облагани с данък. При констатирани данъчни престъпления материалите ще се предават на Прокуратурата.

Новата схема за манипулиране на касовите апарати засега е засечена в София и в някои по-големи градове, където има по-голям оборот в търговските обекти. Предстоят съвместни действия с МВР в цялата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.