В Мезек ще избират нов кмет

Вашата оценка

Частични местни избори за кмет ще се проведат най-вероятно в село Мезек, стана ясно тези дни, след като Върховният административен съд излезе с решение срещу кметицата Цонка Димитрова. ВАС потвърди решението на Административния съд в Хасково, който наложи на г-жа Димитрова глоби за няколко нарушения, в размер на над 13 хиляди лева. Санкциите бяха заради установен конфликт на интереси, допуснат от кметицата на Мезек.

Постоянната комисия за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси към ОбС-Свиленград разисква казуса през ноември миналата година. Тогава комисията взе решение, че е налице конфликт на интереси, тъй като г-жа Димитрова е участвала в подготовката и провеждането на общоселско събрание, на което е нямала право и по този начин е обслужила интересите на своя съпруг Костадин Димитров. Става въпрос за инвестиционното намерение на “Мезек Биоенерджи” ЕООД, чийто собственик и управител е г-н Димитров, за изграждане на фотоволтаичен парк на 143 дка от землището на селото. Кметицата на селото е пропуснала да подаде декларация за регистрация на нова фирма, чийто управител е нейният съпруг, а също така и декларация за частен интерес по конкретен повод. При разглеждането на въпроса за инвестиционните намерения на “Мезек Биоенерджи” ЕООД кметицата на селото внесе в ОбС-Свиленград докладна записка с прикрепен към нея списък с трите имена, ЕГН-та, адресите и подписите на хора, взели участие в селското събрание и подкрепящи идеята за изграждането на парка. Нейни съселяни обаче я обвиниха, че това са документи с невярно съдържание. Местната комисия за разкриване на конфликт на интереси докладва за установен такъв в Административен съд Хасково, който от своя страна наложи глоби за различни нарушения от страна на г-жа Цонка Димитрова, в качеството й на кмет на село Мезек. На 20 юли пето отделения на ВАС остави в сила решение № 466/07.12.2009 г., постановено от Хасковския съд. Решението е окончателно и е публикувано на официалния сайт на Върховния административен съд.

От ВАС следва да изпратят решението си до Общинската избирателна комисия, която трябва да прекрати правомощията на г-жа Димитрова като кмет на село Мезек. След това президентът на Републиката със свой указ трябва да насрочи дата за частични местни избори. По закон избор на нов кмет се налага, защото до края на мандата остава повече от една година. До провеждането на изборите ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността.

Коментари

  1. Анонимен казва

    Язък не биваше така да стане, ама нейсе. Какво пък, не е дошъл края на света я…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.