Читалището отбелязва 140-годишен юбилей

Вашата оценка

Духов оркестър "Костадин Манов" при една от последните си изяви

С празнична програма НЧ „Просвета 1870”-Свиленград ще отбележи 140-та си годишнина. Юбилейното честване започва на 25 октомври с откриване на изложба на школата по приложни изкуства на тема: „В читалището преди 140 години и днес”. На следващия ден на сцената на културния дом ще има две представления  – от 13.00 часа детският театрален състав ще покаже постановката „Таласъмът Тропалан”, а от 18.00 часа самодейната театрална група ще се изяви със спектакъла „Многострадална Геновева”. На 29 октомври от 17.30 часа ще бъде открита фотоизложба, представяща читалищното дело в Свиленград. Постановката на театралния колектив при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий”-град Първомай – „Г-н Балкански”, е с начало 18.00 часа. Празничната програма ще бъде закрита на 31 октомври с юбилеен концерт от 17.00 часа.

През цялата седмица в читалището са обявени дни на отворени врати. През това време ще бъдат изнесени открити уроци на възпитаниците на школите по изкуства и съставите за любителско творчество с деца и младежи от учебните заведения в града.

На 1 март 1870 г. в Мустафапаша е основано читалище „Звезда”. Инициативата за това свещено дело е на Христо Попмарков, който по това време е главен учител в свиленградското средищно общо училище. Първоначално читалището се помещава в Червеното училище. Членове на първото настоятелство са Иван Вазов, Стоян Попмарков, Станко Разбойников и други.

Днес, 140 години по-късно, просветното средище на Свиленград продължава да развива своята дейност чрез колективите си за любителско творчество със над 100 участници от 5 до 75-годишна възраст. Неизменно свързани с читалището са духовият оркестър „Костадин Манов” с ръководител Васил Василев, народен хор „Станко Панайотов” с ръководител Кичка Славова, вокална група „Хармония” с ръководител Олга Трифонова, театрален състав с ръководител Христо Стефанов, камерна фолклорна група с ръководител Димитрина Порязова, детската група за автентичен фолклор на Виолета Карапеева, детският театрален състав „Академия Млад актьор” с ръководител Ваня Стефанова, младежки вокално-инструментален състав с ръководител Атанас Костадинов.

През 2008 година към читалището е открит първият клон на читалище извън територията на България. Той развива своята дейност в българската православна църква „Свети Георги” в Одрин.

Коментари

  1. Анонимен казва

    Честит празник! С пожелание за много здраве и бъдещи успехи!!!

  2. Антония Михалева казва

    Нека бабите и дядовците си направят един празник! Бедното читалище купон ще има ли?

  3. Анонимен казва

    Това изказвания на културните и интелигентни хора на културата ли са?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.