Прецедент – има село, няма кмет

Вашата оценка

Отстранената от длъжност кметица Цонка Димитрова

Свиленградското село Мезек остана без кмет. Това се случи, след като вчера на сесията общинските съветници не успяха да изберат временно изпълняващ длъжността след отстраняването от поста на предишната кметица Цонка Димитрова. Нейните правомощия като кмет бяха прекратени от  Общинската избирателна комисия заради установен от Админист­ративния съд в Хасково конфликт на интереси при провеждането на общосел­ско събрание, което Димитрова организира­ла и председателствала в интерес на съпруга си Кос­тадин Димитров минала­та година.

За овакантения пост имаше три кандидатури – тази на Димитър Петков, на предишната кметица Цонка Щерева и на Сидер Си­деров.  Нито един от тях обаче не успя да събере минимумът от 11 гласа „За”, необходим за избирането им за временно и. д. Общинските съвет­ници гласуваха и тайно, и явно, но до краен избор не се стигна.

Казусът, според юристи, ще трябва да бъде разрешен от областния управител Румен Данев, който ще има последен думата за това кой да управлява гра­ничното село.

Коментари

  1. Gradski казва

    В с. Мезек всеки селски е кмет, голяма захлас по селската влас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.