Следващият ОбС със 17 съветника?

Вашата оценка

С четирима съветника по-малко ще има ОбС-Свиленград през мандата 2011 – 2015 г., ако бъдат приети подготвяните поправки в Изборния кодекс. Законопроектът вече мина на първо четене през правната комисия, очаква се следващата седмица той да бъде вкаран и в пленарна зала.

Една от точките му засяга орязването на местните парламенти с по 20 %.  Това според вносителя Искра Фидосова от ГЕРБ ще прекрати практиката в Общинските съвети да влизат „политически търговци и рекетьори“, чиято основна цел според управляващите била да изнудват кметовете по места за постове и поръчки. Очакванията са Изборният кодекс да бъде приет, въпреки, че срещу него има сериозна съпротива. Твърдо „ЗА“ обаче са от ГЕРБ и Атака, гласове, които са достатъчни за прокарването на законопроекта.

Случи ли се това следващият Общински съвет в Свиленград ще бъде съставен от 17 местни парламентаристи, вместо досегашните 21 съветника. Тяхната бройка се определя на базата на чл. 19 от Закона за местното самоуправление /ЗМСА/, според който на общини с население от 20 до 30 хил.души се полагат 21 съветнически места, към настоящия момент, и практически 17 след редуцирането на състава на ОбС по новия Изборен кодекс.

Част от промените са свързани и с т.нар „политическо номадство“, на което ще бъде сложено край. Занапред даден общински съветник ще представя само партията, или коалицията, с която е влязъл в ОбС. Ако той напусне, то ще остане независим до края на мандата си. Даденият общински съветник няма да има право да заема и позиции в комисиите, при положение, че се дистанцира от сесийната си група.

Другите параграфи в Изборния кодекс засягат ограничаването на броя на зам.-кметовете. Те за нашата община вече няма да могат да бъдат повече от 2-ма, колкото са и в момента.

Проблем обаче ще възникне с изборите на кметове по села. В поправките на кодекса има точка, според която всички населени места с под 500 души население нямат право пряко да избират управника си, а такъв им се назначава от Общинските съвети, които ще трябва да гласуват тайно. Предложения обаче могат да идват само от градоначалниците.

До момента всяко населено място с над 150 души можеше да избира пряко кмета си. С новата поправка ще се сложи ще се сложи край на тази практика. Така от селата в общината директно своите наместници ще могат да избират само Капитан Андреево /население 1029 души, според последното преброяване от 2007 г./, Студена /656 души/ и Момково /677 души/. На чертата е Левка, където според последни данни на статистиката живеят 450 души.

Бъдат ли приети новите промени в Изборния кодекс пък общинския съвет в съседния Любимец ще остане от 17 с 13 съветника.  Единственото село, което ще може пряко да избере кмет там пък е Малко градище.

Коментари

  1. Анонимен казва

    И 17 са много!!! 8-10 са напълно достатъчни!!!

  2. IVA казва

    ОЛЕ СЕГА КАК ЩЕ ВЛЯЗАТ ТАКИВА ПРОСТАЦИ КАТО КАРАТЕПЕЛИЕВ

  3. Марк О" селски казва

    Може да е простак, ама е юнак. Останалите са много по фалшиви и кра ….сиви.Не бързайте със заключенията моля.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.