Засилен трафик по българо-гръцката граница за празниците

Вашата оценка

Ръст на пътуванията между Гърция и България покрай коледните празници отчитат от Гранична полиция. Близо 20 % повече са били пътуващите спрямо миналата година по думи на директора на звеното в Смолян Тодор Георгиев, цитиран от БТА. Той обясни, че тази Коледа са преминали с 20-22 хиляди повече пътници спрямо миналата година. Най-много са пътуващите от Гърция към България, като те са около 60% от преминалите. Комисар Тодор Георгиев отбеляза, че най-натоварен е бил ГКПП „Кулата”, през който са минали 70 000 души. Следващ по натовареност е бил ГКПП „Капитан Петко войвода”, следван от „Илинден” и „Златоград”. Празниците са преминали без инциденти, без натрупвания и блокиране на проходите. Комисар Тодор Георгиев отбеляза, че за Нова година и почивните дни около празника отново се очаква сериозно натоварване на граничните пунктове. Очакваме около 20% увеличение на трафика по границите ако тенденцията се запази, подчерта комисарят. По думите му по Нова година се очаква по-натоварен трафик от България към Гърция, защото Коледа за българите е изключително семеен празник.

Коментари

  1. Sv-grad казва

    03.01.2011г.
    Опашка от тирове, дълга четири километра, блокира за няколко часа границата с Турция и на двата пункта. Над 160 камиона чакаха да преминат през Капитан Андреево, като положението беше сходно на Лесово – Хамзабейли, съобщи БТА.

    Причината е въвеждането на новата система на българските митници, която е по европейските стандарти. Според изискванията на ЕС митническите декларации при влизане и излизане трябва да се обявяват по електронен път и заради това се забавя обслужването на тировете. Това е заявил шефът на митницата в Одрин Каптан Кълъч, цитиран от БТА. Според него превозните средства чакат от турската страна и няма проблем с преминаването към южната съседка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.