Митничарите стават дознатели

Вашата оценка

Агенция “Митници”да има дознателски функции, а МВР – “споделена” компетентност, т.е. право на достъп до акцизни складове. Това предложение внесе днес вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков в Консултативния съвет за национална сигурност. Съветът бе свикан от президента Георги Първанов, за да се обсъди сигурността на България и борбата с контрабандата.

Редица мерки е набелязал още вицепремиерът в доклад, относно противодействието на контрабандата.  Да има работа по “горещи следи броени часове след престъпленията” при митническото дознание, предлага Дянков. Митничарите дознатели ще запорират имоти, стоки, пари и превозни средства, ако с тях се извършва престъпление. Ще набират и информация за механизмите на контрабандни канали.

МВР да влиза по всяко време в акцизните складове при достоверна информация за престъпни действия, предлага още вицепремиерът. Това да стане с промени в Закона за митниците и Наказателнопроцесуалния кодекс още до 1 юли 2011 г.

Свързване на информационните системи на митниците ни с тези на ЕС до 2014 г. обещава още Дянков. Така бизнесът ще подава митнически документи само на един интерфейс.

Като успехи в битката с контрабандата Дянков отчита онлайн връзката на бензиностанции с данъчните. Друг плюс според него е постигнатият “бърз, директен и сигурен обмен на информация между агенция „Митници“, МВР, НСС и НАП.

Според Първанов, не само за България, но и за Европа е налице тенденция към увеличаване на контрабандата, която трябва не просто да бъде обяснена, но и да получи адекватния управленски отговор от страна на съответните институции. По думите му границата продължава да играе много съществена роля в преразпределението на националния доход в престъпното натрупване на пари и капитали. Време е да изградим цялостна стратегия за борба с цигарената контрабанда, заяви президентът. Той добави, че днешното заседание е добър повод да се набележат мерки за взаимодействие между МВР и Агенция „Митници“.

Според президента трябва да бъде даден и ясен отговор на въпроса дали сме готови да посрещнем евентуален натиск от страна на притока на бежанци към страните от Южна Европа, ако така желаното от нас по-бързо приобщаване към шенгенското пространство не се случи.

Коментари

  1. Анонимен казва

    Е СЕГА СТАВА ИНТЕРЕСНО,ТЕ ПОВЕЧЕТО НЕ МОГАТ ДА ПИШАТ

  2. Дъра мъра казва

    нали имаше дознатели искасе дълбока и радекална реформа в митниците която само г-н.Шишсов може да извърши

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.