От утре набираме по стационара задължително с код

Вашата оценка

От 10 март фиксираните телефонни номера в рамките на едно населено място вече ще се набират с префикс „0” и кода на населеното място, съобщиха от Комисията за регулиране на съобщенията. Причината е, че се въвежда т. нар. закрито номеронабиране. Така всички номера в България ще бъдат избирани по един и същи начин. Така например, ако искате да се обадите на някой съсед в града, от утре преди номера задължително трябва да въведете кода за Свиленград 0379.  

Променя се и начинът на избиране на кратки номера за регионални услуги. Те вече ще бъдат избирани с префикс и съответния географски код на областен център в Република България /за Хасковска област 038/.

Не се изменя избирането на номерата за спешни повиквания (150, 160, 166 и 112), на номерата за предоставяне на хармонизирани услуги със социална значимост от обхват „116” и на номерата за достъп до справочни услуги от обхват „118”.
В рамките на шест месеца след въвеждане на закритото номеронабиране при набиране на номер без код ще се включва гласово съобщение с текст, поясняващ изискването за новият начин на набиране.
Промяната в номеронабирането няма да повлияе върху таксуването на разговорите. Те ще останат на същата цена, според приложимата тарифа на съответния оператор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.