Отказваме се от участие в Бургас-Александруполис

Вашата оценка

Сн.: Wikipedia

Българското правителство се отказва от участието на нашата страна в проекта за нефтопровод „Бургас-Александруполис“, защото то е финансово неизгодно.Решението беше обявено след края на редовното заседание на Министерския съвет от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и министъра на финансите Симеон Дянков. Нефтопроводът трябваше да премине през територията на десет български общини, сред които и нашата.

България предлага тристранното междуправителствено споразумение с Русия и Гърция да бъде прекратено по взаимно съгласие. Ако не се постигне такава договорка, българската страна се оттегля самостоятелно след изтичане на 12-месечен срок.
Дянков увери, че няма опасност България да понесе финансови санкции заради оттеглянето си, тъй като страната е работила над една година в  проектната компания.  Правната основа е на наша страна  и с изчистване на задължението си ние няма да дължим пари, смята финансовият министър.
Отказът от осъществяването на проекта става месец след като Министерството на околната среда одобри екодоклада на инвеститора – „Транс Болкан пайплайн“. Всичките десет общини в България, през чиято територия ще премине трасето на нефтопровода „Бургас-Александруполис“, ще бъдат засегнати от проекта, обявиха през ноември от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).  Засегнатите градове са Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Камено, Средец, Болярово, Елхово, Тополовград и Свиленград. МОСВ публикува на интернет страницата си доклада за оценка на въздействието върху околната среда за тръбата.

Докладът е приет от МОСВ от третия път.

Коментари

  1. 656 казва

    Супер! Голям тъпанар и подлезурко е този Дянков. Американска подлога.

  2. ноко казва

    Брътчед, така му заповядвам американците, бе. Не им пука за нашите интереси – били същите като тяхните, айде бе! Кой не печели от транзит на каквото да, особено на петрол??? Те затова и направиха преврата в Грузия и затова я искат в НАТО, да им е спокойно за нефта от Азербайджан…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.