Стопани, които палят стърнища, ще бъдат лишавани от евросубсидии

Вашата оценка

Пожарникари и полицаи извършват съвместни проверки в цялата страна дали се спазва забраната за паленето на стърнища, съобщиха от пресцентъра на МВР. Затоплянето на времето и повишаването на дневните температури са основните причини за рязкото увеличение на пожарите в страната през последната седмица, уточняват от министерството. Ежедневно огнеборците в цялата страна реагират на около 500 произшествия, по-голямата част от които са пожари в сухи треви, сервитутни зони, лесонепригодни площи, пасища и стърнища.

От началото на днешния ден огнеборците са потушили 242 пожара, съобщиха от пресцентъра на МВР. И днес огнената стихия взе две жертви  – 84-годишен мъж от с. Юпер и жител на с. Веселиново.
Експерти припомнят, че според българското законодателство, земеделските стопани, които опалват стърнища и сухи треви, могат да бъдат лишени от земеделски субсидии. Според ЗМВР при първо провинение нарушителите могат да бъдат санкционирани с глоба от 200 до 2 000 лева, а при рецидив налаганата глоба е от 500 до 5 000 лева. Според ал. 2 на чл. 331 от НК всеки, който предизвика пожар в горския фонд в следствие на запалване на стърнище, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до 5 000 лева. Текстове от Закона за опазване на околната среда също категорично забраняват паленето на подобни площи, независимо от сезона.
При предприетите от пожарникарите и полицаите съвместни проверки, само от началото на седмицата в област Пазарджик бяха заловени и санкционирани по съответния административен ред 15 подпалвачи. От министерството припомнят, че сформираните екипи ще осъществяват превантивен контрол, а проверките ще се извършват освен в светлата, така и в тъмната част на денонощието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.