Национален протест на родители

Вашата оценка

Родители от цялата страна излизат днес на национален протест срещу ниските детски надбавки и обезщетения за майчинство в страната. Протестът ще се проведе едновременно в над 20 града в страната точно в 12:00 часа пред сградите на общинските администрации в градовете. В София протестиращите родители ще се съберат пред Народното събрание. Инициативата бе организирана в социалната мрежа Фейсбук.

Едно от основните искания на протестиращите е майчинството за отглеждане на дете през втората година да се обвърже с минималната работна заплата в страната, която от догодина е 310 лева. Родителите предлагат също детски надбавки да се полагат за всички деца, без обвързване с минимален доход на член от семейството и да се увеличат от 35 на 50 лева месечно. Те настояват още за семейно подоходно облагане, облекчени кредитни условия за семейства с деца до 18 години, подобрени условия в ясли и градини,  промени в Кодекса на труда, които да дават повече права на работещите майки с деца под 8 години за гъвкаво работно време.

Предложените от родителите мерки целят да насърчат по-добри условия за раждане и отглеждане на дете именно сред средната класа родители, които обичайно са работещи данъкоплатци, казват организаторите на протеста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.