Днес се провежда първият в новата ни история референдум

Вашата оценка

Сн.: Булфото

Първият в най-новата история на страната ни референдум се провежда днес, 27 януари. Българите трябва да отговорят с „Да” или „Не” на въпроса „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“. 13 часа ще продължи времето за гласуване – от 06.00 часа сутринта до 19.00 часа.

За да бъде валиден референдумът, в него трябва да участват поне 4 345 450 души, колкото са дали вота си на последните парламентарни избори, и повече от половината да са отговорили с „да“. При активност над 20 на сто темата се връща за обсъждане в парламента.

За референдума са регистрирани четири инициативни комитета като 1 от тях за утвърдителен отговор, другите са против.

6 949 120 е общият брой гласоподаватели, включени в избирателните списъци. Единствено знак “хикс”, написан със син химикал, е допустим при изразяването на волята на гласоподавателя.

Този референдум е първият в България след промените през 1989 г. Досега само през 2008 година в Бургас имаше местен референдум за изграждането на нефтопровода „Бургас-Александруполис“, но той се провали, защото не гласуваха достатъчно хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.