65 % от гласувалите в Хасковско са „За“ Белене

Вашата оценка

64,79 %  от гласувалите в Хасковска област или 23 543 жители казаха „Да” на вчерашния референдум. Това сочат резултатите, обявени от Централната избирателна комисия при обработени 82 % от протоколите на секционните комисии в областта. 33,78 %  или 12 276 души са отсвирили възможността за строеж на втора АЕЦ, гласувайки с „Не”. Избирателната активност в региона е била сравнително ниска – малко над 18 процента. 515 от подадените на вота гласове са недействителни.

По данни на ЦИК „За“ ядрената енергетика са се произнесли 832 742 души в страната, което е 60,66% от участвалите в народното допитване. Негативен вот са дали 37,9%, а 1,4% са недействителните бюлетини.

Окончателните резултати от националния референдум ЦИК ще обяви по-късно. Очаква се избирателната активност да надхвърли 20 %. По закон, ако тази бариера бъде прескочена, темата за „Белене“ ще трябва отново да се вкара за решаване в Народното събрание. За да се върне въпросът в Народното събрание трябва право на глас да са упражнили 1 389 824 души (това са 20% от общия брой избиратели – 6 949 120) и повече от половината да са гласували с „да“ на въпроса „Да се развива ли ядрената енергетика на Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“.

В този случай парламентът е длъжен в следващите 3 месеца да разгледа въпроса и да гласува решение, гласи законът за референдумите.

Ако активността е под 20 на сто обаче, по закон в следващите 2 години не може да се инициира референдум със същия въпрос.

Коментари

  1. Знаещ казва

    Мишо, в смисъл на…. са за затвора… в Белене?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.