Над 28 % от имащите право на глас пуснаха вота си до 13.30 часа

Вашата оценка

Подаден е анонимен сигнал за купуване на гласове в циганската махала

5793 души или 28,32 % са гласували в община Свиленград до 13.30 часа. Изборният ден във всички секции стартира нормално, обяви секретарят на общината Надя Пеева. Няма подадени сигнали и жалби до обяд, уточни тя. Наплив от желаещи да гласуват се забелязваше около 11.00 часа в секциите в ПГССИ „Христо Ботев” и в ОУ „Иван Вазов”. Там още преди обяд бяха гласували по 150-200 души.

В една от секциите в „Иван Вазов“ гласува и почти 100-годишен свиленградчанин. Гласоподавателят, роден през февруари 2014 година, е отишъл без чужда помощ до урната, за да даде гласа си. Сравнително висока избирателна активност отчетоха и от 9-та секция в Червеното училище, където до обяд бюлетини бяха пуснали 303-ма. В съседната 16-та секция /т. нар. циганска/ обаче от над 900 избиратели бяха гласували едва 70 души.

Със заповед на кмета вчера са закрити две секции в града – секцията в болницата и подвижната секция, тъй като никой не е подал заявление за гласуване в тях.

Днес в Свиленград има и чужди наблюдатели. Някои от секциите са били посетени от Жайон Клемент, който е представител на Партията на европейските социалисти.

Избирателната активност в Свиленград съответства на средната за страната. По данни на ЦИК към 13.30 часа тя е между 27 – 30 %. Най-висока избирателна активност е регистрирана в Сливен, най-ниска – в Кърджали, съобщи Бисер Троянов, говорител на ЦИК.

В Хасково от вчера постъпват анонимни сигнали за купуване и продаване на гласове в окръжната прокуратура. Информацията за незаконните действия е била подавана на тел. 112. Прокуратурата е проверила три сигнала. Според анонимните им податели е била извършвана търговия с гласове в ромските квартали в Харманли, Хасково и Свиленград. Извършените проверки не са потвърдили наличието на купуване и продаване на гласове, съобщи пред Дарик радио по-рано днес говорителят на прокуратурата Павел Жеков. До 11.00 часа днес други сигнали за нарушения на изборния ден не са постъпвали в Окръжната прокуратура. От пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Хасково съобщиха, че изборният ден пропротича спокойно.

Коментари

  1. Анонимен казва

    Поздравявам всички не гласували граждани ,за вашето достоенство, морал и патриотизъм ! Още веднъж благодаря, вие сте истинските българи !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.