Свиленградчани вече могат да разчитат на качествена физиотерапия и рехабилитация

Вашата оценка

Новото отделение по физиотерапия и рехабилитация към МБАЛ – Свиленград вече работи на пълни обороти, след като в края на миналата година получи лиценз за извършване на доболнична дейност, съобщи управителят на болницата д-р Димитър Ермов.

Отделението разполага с десет легла. За пациентите се грижат трима лекари – д-р Бабулев и д-р Углешова от Хасково, както и д-р Павлова от Стара Загора града на тепетата, и трима рехабилитатори. Постъпването в отделението става с издадено направление от личния лекар за физиотерапевт. Предлагат се всички видове физиотерапевтични услуги. В него могат да се лекуват по клинични пътеки болни със заболявания и увреждания на опорно-двигателния апарат – артрити, артрози, изкривявания и заболявания на гръбначния стълб, неврологични заболявания  – радикулит, ишиас, състояния след фрактури и счупвания, след операция на кости и мускули, след поставяне на изкуствени стави, лицеви парези. Процедурите се извършват в рамките на седем дни, като на ден могат да се правят до три различни процедури. Те са безплатни за здравноосигурените пациенти. За да бъде максимално ефективно лечението, отделението работи без прекъсване, дори и в почивните дни. От понеделник до петък физиотерапията е отворена от 8.00 до 18.00 часа, а в събота и неделя работното време е до обяд. Капацитетът на отделението позволява на месец през него да минават до 45 болни. Предлага се и амбулаторно лечение на пациенти, извършващи процедури за раздвижване, което се поема от Здравната каса. Услугите на нашата физиотерапия вече се търсят от пациенти от Ивайловград и Тополовград, идват и такива от Гърция.

Кабина с „Клетка на Роше“

Това отделение е придобивка за нашия град, от която свиленградчани дълго време бяха лишавани, заяви д-р Ермов. Важно е съгражданите ни да знаят, че при нужда вече има къде да провеждат качествена рехабилитация и физиотерапия на място в Свиленград, при това с най-съвременна апаратура и под наблюдението на специалисти, допълни той. Междувпрочем, както неведнъж сме писали, това е единствената по рода си физиотерапия в Южна България, която разполага със супермодерна апаратура и предлага на пациентите лечение в комфортна обстановка. Помещенията са добре климатизирани и озвучени с музика. От тази седмица ще се извършват и две спа процедури – подводен струен масаж в тангенторна вана и луголечение с поморийска луга. Заплащането на тези процедури не се поема от Здравната каса, но цените им няма да са по-високи, отколкото в спа центровете. Една процедурата с тангентора, например, ще е около 35 лева.

Отделението за долекуване и продължително лечение към МБАЛ – Свиленград се намира в Медицински център I /на мястото на бившата аптека/. То бе създадено по проект на общината, финансиран от Оперативна програма “Регионално развитие”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.