Спасеният край Райкова могила царски орел бе пуснат в естествената му среда

Вашата оценка

Царският орел, който преди време бе спасен от свиленградски общинари, бе пуснат на свобода. Както писахме, птицата бе простреляна в началото на годината от бракониери. За щастие бе намерена от двама служители на Общинската администрация и откарана в Спасителния център в Стара Загора, където бе излекувана. Защитената птица прекара близо два месеца в центъра, където претърпя сложни операции. Преди да бъде пуснато в естествената му среда, на орлето е поставен специален предавател, който през следващите години ще предоставя информация на природозащитниците.

Младото орле, което е кръстено Кралчо Райков, бе освободено на мястото, на което бе открито – между селата Райкова могила и Мустрак. На събитието присъстваха експерти от РИОСВ- Хасково, Спасителния център в Стара Загора, Община Свиленград, ученици и жители от района. От организация „Зелени Балкани” обявиха, че са провели множество разговори с хората в района и вярват, че орелът ще се превърне в талисман и повод за гордост на селото. Затова от организацията са решили да дадат и второ име на Кралчо в чест на селото.

Царският орел е защитен вид от Закона за биологичното разнообразие на Република България. У нас в момента се намират не повече от 40 двойки от този вид.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.