Магистрала „Марица“ готова до май 2015 г.

Вашата оценка
phpThumb_generated_thumbnailjpg

Сн.: МРР

Вицепремиерът Екатерина Захариева инспектира строителството на АМ „Марица”. Няма да правим компромис с качеството на строителство на автомагистралите, заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и  инвестиционното проектиране. На проверката по строежа на магистралата присъстваха и  зам.-министърът Ангел Петров и  председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров.  Според Захариева трасето на автомагистралата може да бъде завършено до месец май 2015 г. Физическото изпълнение на строителните работи на Лот 1 – Оризово – Димитровград е около 50%, а на Лот 2 – Димитровград – Харманли – 80%.

Изоставането на строителството през последните месеци се дължи на комплекс от причини, сред които са и лошите климатични условия това лято, стана ясно по време на проверката. Полагаме усилия да наваксаме изоставането, но това не трябва да бъде за сметка на качеството, каза в тази връзка г-жа Захариева.

Все още по трасето на Лот 1 има незавършени отчуждителни процедури, които също забавят строителството. По този повод Екатерина Захариева съобщи, че правителството подготвя проект на изменение на Закона на държавната собственост, според които евентуалните обжалвания на отчуждителните процедури няма да спират строителството.

Строителството на Лот 2 е в по-напреднал стадий и може да се ускори още с по-добра организация на работата, стана ясно още по време на проверката. „Ако времето позволява можем да продължим изграждането, но за нас категорично много по-важно е качеството“, поясни министър Захариева. По нейните думи компромис с това няма да се прави.

Авторският надзор и на двата участъка е на „Пътпроект” ЕООД.

АМ “Марица” е част от Трансевропейския транспортен коридор №IV и от трансевропейската автомагистрала „Север-Юг”. Тя ще свързва АМ „Тракия” при пътен възел „Оризово“ с Капитан Андреево на българо-турската граница. „Марица” е основен маршрут на движение в посока Пловдив – ГКПП „Капитан Андреево”. По нея ще се осъществява и пътният трафик за Гърция при възел „Ново село“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.