Младите ни огнеборци спечелиха купа „Юлиян Манзаров”

Вашата оценка

e-svilengrad mladite ni ogneborci specheliha kupa ulian manzarovСъстезателите на СОУ „Д-р Петър Берон“ – Свиленград от младежкия противопожарен отрад „Млад огнеборец” спечелиха преходната купа „Юлиян Манзаров”. Състезанието се проведе на 12 октомври в Ловеч. Нашите огнеборци спечелиха оспорваното състезание, завоювайки 1051,56 точки в крайното класиране. Те демонстрираха сили, знание и хладнокръвие при преодоляване на  препятствията. На второ място, само с три точки по-малко, останаха учениците от СОУ „Васил Левски“ – Пловдив, а бронзът отиде при СОУ „Н. Й. Вапцаров“ – Айтос, с 1044,59 точки.

11 отбора от 10 области взеха участие в станалата традиционна есенна надпревара. Те се състезаваха в дисциплините „Бойно разгръщане на състезателна пътека“ и „Щафетно бягане с препятствия“. Отличията бяха връчени от зам.-директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Васил Василев. Той посочи, че целта на турнира е да възпитава у младите хора необходимите умения за всеки гражданин в случаи на бедствия, аварии и катастрофи. Надяваме се в бъдеще с подобряването на условията и с постиженията и популярността на този вид занимания сред подрастващите и децата да постигнем по-високи резултати в гражданското самосъзнание и поведение в случаи на екстремни ситуации, каза още Василев.

Младежкият противопожарен отряд при СОУ „Д-р Петър Берон“  завоюва купата и миналата година.

Турнирът за преходната купа „Юлиян Манзаров” се провежда от 2004 г. в памет на ученика-спасител от Свищов, загинал на 4 април 2004 г. при спасяване на свои съученици в река Лим, Сърбия.

Турнирът е част от спортния календар на Младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец”, а от 2007 година е включен и в националния календар на извънучилищните дейности на Министерство на образованието и науката. Правилата са идентични с тези за провеждане на международните младежки състезания по пожароприложен спорт, утвърдени от Международната асоциация на пожарните и спасителните служби /CTIF/.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.