Свиленградчани събраха 5500 лева за двойки с репродуктивни проблеми

Вашата оценка

IMG_20141121_191257Рекордната сума от 5500 лева събра благотворителният концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми „За едно дете повече”. Той се организира за осма поредна година съвместно от духов оркестър „Костадин Манов”, НЧ „Просвета 1870” и Фондация „Искам бебе” на празника на християнското семейство – 21 ноември.

Стотици поддръжници на каузата препълниха читалището. За трета поредна година в начинанието се включи и местната певица Надя Казакова. Със свои изпълнения в концерта участваха също танцови състави и спортни клубове от града. Преди това във фоайето на читалището бе организиран благотворителен базар за набиране на средства и се състоя разговор с фондация „Майки за донорство”, тъй като тази година акцентът на кампанията е донорството на репродуктивен материал.

С подкрепата на кампанията „За едно дете повече” в Свиленград на бял свят са се появили вече 11 бебета, последното, от които проплака няколко дни преди концерта.

IMG_20141121_193130Много се радвам, че съм отново тук, сподели от сцената председателят на фондация „Искам бебе” Радина Велчева. Когато преди осем години заедно с вашия прекрасен оркестър и хората от читалището, организирахме първия концерт, в залата бяха пълни само три реда. И тогава ни се плачеше, сподели тя, но сега виждам, че всичко си е заслужавало. Тази година обръщаме внимание на един много важен проблем – донорството на яйцеклетки, сподели още Радина Велчева. Ние от фондацията  вярваме, че безвъзмездното, доброволно и осъзнато като кауза донорство на генетичен материал е висша проява на човечност и съпричастност към болката на бездетните семейства. За да подкрепят тази кампания в Свиленград дойдоха пет жени, които вече са станали донори. Сред тях е и координаторът на фондация „Искам бебе” за Свиленград Мария Иванова. За решението си тя споделя, че го е взела още преди да роди своята дъщеря Надежда. След акта на даряване тя казва, че е трудно да се опишат емоцията и щастието, които могат да се сравнят само с чувството около създаването и раждането на собственото ти дете.

IMG_20141121_193514В България двойките с репродуктивни проблеми са 150 000, а статистиката посочва 40 000 от тях, които се нуждаят от донорска яйцеклетка. Донор на яйцеклетки в страната ни може да стане всяка жена до 34-годишна възраст (включително), родила поне едно здраво дете. Процедурата представлява хормонална стимулация с малки подкожни инжекции за период 9-13 дни. Завършва с пункция на яйчниците, направена под пълна венозна упойка и трае 3-4 минути. На желаещата да дари яйцеклетки предварително се правят изследвания. Донорството е напълно анонимно и безвъзмездно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.