77 се изследваха безплатно и анонимно за СПИН

Вашата оценка

P121094377 души се тестваха за ХИВ/СПИН в Свиленград. Изследването се проведе в рамките на два дни – 26 и 27 ноември, в мобилен кабинет. Инициативата е част от Европейската седмица, посветена на изсладването за ХИВ и се осъществи от Регионалната здравна инспекция в Хасково. Целта на кампанията е да повиши обществената информираност по отношение на вируса на човешкия имунодефицит, да популяризира изследването за ХИВ и да даде възможност на всеки да узнае своя ХИВ статус, обясни д-р Снежана Иванова от РЗИ – Хасково. Според проучвания в Европа всеки трети човек не знае своя ХИВ статус. Правенето на самото изследване е крайъгълният камък за борбата срещу СПИН, смята д-р Иванова. Колкото по-рано се хване ХИВ носителството, толкова по-благоприятно е неговото лечение. Ранното диагностициране осигурява своевременно започване на лечение и пълноценен живот с нормална продължителност на засегнатите лица. Антиретровирусната терапия е важно условие за намаляване на риска от инфектиране за нови хора.

P1210941Мобилният кабинет посети двата ромски квартала в града. Изследвания там са си направили 18 души. Подвижната лаборатория бе още в квартал „Простор”, пред СОУ „Д-р Петър Берон” и зад поликлиниката. Приятно изненадана останах от факта, че учениците в Свиленград бяха изключително добре информирани по темата и задаваха много въпроси, отбеляза д-р Иванова.

Резултатите от изследването стават ясни след 15 минути. Пожелалите да научат своя статус имаха възможността също да получат консултация по проблемите на ХИВ/СПИН и безрисковото здравно и сексуално поведение, както и информационни материали и презервативи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.