Пускат „Биг Брадър” на три патрулки в Хасковско

Вашата оценка
Сн.: МВР

Сн.: МВР

Три автомобила на Пътна полиция, оборудвани с камери и микрофон, ще хващат нарушители в Хасковска област, обявиха през седмицата от вътрешното министерство. Общо 120 полицейски автомобила ще бъдат снабдени с новото техническо оборудване. Системата за видеозаснемане и аудиозапис на действията на пътните полицаи е част от предприетите от МВР мерки за справяне с корупционните прояви, свързани с контрола на пътната безопасност. Първите 20 оборудвани автомобила ще заработят след 20 януари и с тях ще може да бъде извършвана административна проверка за пътна безопасност, включително и от един патрулен автомобил, обяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. В рамките на 2 месеца ще бъдат оборудвани и останалите патрулки на пътна полиция.
Служебните автомобили ще бъдат снабдени с 3 камери за контрол и наблюдение на зоните, в които се извършва проверката, 2 безжични микрофона с паник бутон и автономен захранващ модул. Те ще бъдат обозначени със специален стикер, от който да става ясно, че автомобилът на КАТ разполага с видеонаблюдение. Водачът обаче няма да бъде заснеман. Пътният контрол и занапред ще продължава да се извършва само от служители на пътна, но не и на охранителна полиция.

В действие продължават да работят 25 стационарни камери за контрол на скоростта с електронен фиш. Функционират и 148 мобилни камери, които след решението на ВАС от началото на миналата година не генерират електронен фиш. С предприетите промени в Закона за движение по пътищата се предвижда от средата на февруари мобилните камери да заработят с пълен капацитет като генерират електронен фиш, функционирайки безотказно и без човешка намеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.