Хроника в снимки показват бесарабски българи в Свиленград

Вашата оценка

IMG_6962aДо 6 март местните жители и гости на Свиленград могат да разгледат в Арт галерията фотоизложбата „Българите в Бесарабия, Таврия и Крим: Хроника на XX век“. Тя гостува тук по покана на общината във връзка с честванията на националния празник 3 март.

Изложбата се състои от автентични снимки от архивите на българските семейства, живеещи на територията на Одеска област, като най-старите от тях датират от първото десетилетие на миналия век. Снимките са събрани от младежи от Български младежки клуб „Актив“ и Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ от българските села на Одеска област. Експозицията е допълнена със снимки на българи от Таврия и Крим, предоставени от Центъра по българистика към Мелитополския педагогически университет и дружество „Балкани“ гр. Мелитопол.

По време на откриването на изложбата бе прожектиран документален филм за българите от гр. Болград.
Максим Димитров, член на Български младежки клуб „Актив“, бе гост на откриването. Идеята ни е да покажем как сме живели през миналия век, как сме запазили нашето самосъзнание, много хора да видят и приликите и различията. Българите трябва да се обединяваме, да знаем, че сме силен народ, и където и да сме, да не забравяме, че сме българи, каза той.
Над 200 000 българи живеят в пределите на Украйна и Молдова. Те са потомци на избягали от османския гнет българи през втората половина на XVIII век. Така се създава най-голямата българска диаспора. След разпадането на СССР българите там създават свои училища, където се изучават български език и литература, откриват читалища, библиотеки, създават танцови и певчески състави, за да съхранят връзката си със своята прародина. Неофициална столица е град Болград, където етническите българи съставляват 63 % от населението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.