15-годишен създаде Академия за софтуерна разработка

Вашата оценка

15-годишният свиленградчанин Ясен Георгиев създаде Академия за софтуерна разработка към училището, в което учи – Професионална гимназия по компютърни технологии и системи, гр. Правец. Ясен е добре познат с успехите си на нашите читатели, за които сме писали неведнъж. Печелил е множество награди от национални състезания и олимпиади по информационни технологии. Заедно със своя приятел Христо Димитров той създаде първата българска социална мрежа. Освен всичко друго, Ясен е младеж, който те заразява с усмивката си и е пример за ентусиазиран млад човек, с предприемачески дух и желание за развитие.

Какво сподели Ясен за новите си проекти, прочетете в интервюто.  

 

Qsen- Ясене, как ти хрумна идеята да създадеш Академия за софтуерна разработка? Ти все пак още си ученик, предполага се, че трябва да учиш, а не да преподаваш…

- Академията е естествено продължение на моето развитие. Когато се записах да уча в мечтаното за мен училище – Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи в град Правец, исках да се запиша на допълнителен час по програмиране, за да може професионалист в бранша да ме съпъства в най-бързо развиващата се сфера – тази на информационните технологии. Уви, оказа се, че няма такъв курс. Година по-късно с малко повече предприемачески нюх, запретнах ръкави и заедно с Христо Димитров създадохме академията.

В интерес на истината се оказа, че от другата страна на бюрото е по-забавно. Причината е, че единствено по този начин можеш да наблюдаваш искрата за нови знания в очите на учениците. Виждаш ги колко мотивирани са да учат това, в което ти самият си най-добър.

- На какво обучаваш твоите курсисти в Академията?

- Планирали сме обучения по най-използваните програмни езици в бранша. Започнахме с най-използваният в Интернет програмен език – PHP, поради простата причина, че в него сме най-добри и имаме най-много опит с него. За вбъдеще сме планирали да организираме  курсове по C#, JavaScript, Python, Unreal Engine и др.

- Кой може да се запише в нея?

- На този етап единствено учениците на гимназията могат да се запишат. Разбира се, който проявява интерес, може да достъпи свободно всички материали и лекции от сайта на академията: www.uktcacademy.com.

- Въпреки крехката си възраст, имаш доста награди в областта на програмирането. В момента работиш ли над нов проект?

- От почти две години разработвам платформата за умни билети Tikki. Умните билети представляват иновативна технология, която замества стандарните хартиени билети. По този начин бива създаден много по-голям и стриктен контрол на присъстващите в едно събитие, а и нивото на сигурност е много по-високо. Първата институция, в която ще бъде приложена подобна технология, в световен мащаб, ще бъде родното НЧ “Просвета-1870”. За да бъдете в крак с развитието на проекта, може те да следите сайта на Tikki: www.tikkiapp.com.

- Имаш ли си любим проект?

- Несъмнено, гореспоменатият проект ми е фаворит поради простата причина, че съм отделил най-много време за неговото развитие. Освен това, Tikki е любимец на журитата в различни национални състезания и олимпиади.

- Преди време стана известен с разработената от теб и приятеля ти Христо Димитров социална мрежа ShareIT. Какво се случи с нея?

- Точно със социалната мрежа ShareIT започна гръмкото ми развитие като уеб разработчик. За съжаление, с Христо решихме да прекратим работата по проекта, защото по това време ни отнемаше голяма част от ежедневието.

- Как виждаш бъдещето си?

- Пропускам отговора на този въпрос, защото при мен нещата се случват изключително импулсивно и от най-малкото нещо, бъдещето ми може да се промени.

- Планираш ли и тази година да спечелиш първото място на НОИТ /Олимпиадата по информационни технологии/?

- Тази година нямам особени планове да взимам каквато и да е награда на НОИТ, защото съм доста ангажиран с външни бизнес проекти и не ми остава особено време за работа по олимпиадата.

- Знам, че навремето участваше в детската театрална школа и в детската музикална академия. Занимаваш ли се все още с театър и музика?

- За съжаление не се занимавам с театър, защото актьорският състав към ПГ по КТС не е толкова добър, колкото този на свиленградското читалище. В свободното си време, иначе, свиря на китара, което наистина много ме успокоява, а през седмицата ходя да свиря на тромпет към духовия оркестър на училището.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.