Застреляха орела Кралчо, който преди година бе спасен от служители в общината

Вашата оценка
Ostanki ot orela

Останки от орела и неговия предавател Сн.: БДЗП

Ostanki ot orelaЦарският орел Кралчо, който бе спасен преди малко повече от година след прострелване край свиленградското село Райкова могила, бе намерен убит на 28 февруари от екип на Българското дружество за защита на птиците в района на Община Елхово. След направена рентгенографията в Центъра на Зелени Балкани бе установено, че в тялото на птицата има сачми.
Тъжната сага на Кралчо започна в края на януари 2014 г., когато служители на Община Свиленград намериха птицата в безпомощно състояние в района на с. Райкова могила. Тежко пострадалият орел бе транспортиран до Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора, където ветеринарните лекари направиха и невъзможното, за да го спасят. Орелът беше със счупено крило и крак, и 4 сачми в тялото. След много грижи, птицата успя да се възстанови и беше пусната в дивата природа на същото място, където бе открита. Преди това обаче на царския орел бе поставен сателитен предавател, предоставен от БДЗП, който да дава информация за неговите движения и местонахождение.
Година след инцидента орелът не е сформирал двойка с женска, а е останал да се скита сам, разказват от дружеството. В края на февруари тази година предавателят на Кралчо е започнал да излъчва наземен сигнал, което обикновено е знак за това, че птицата е в беда и не се движи. Двама експерти на БДЗП са посетили мястото, от където е последният GPS сигнал и са открили останки от птицата, както и нейния сателитен предавател. Тялото на мъртвия орел е занесено в Центъра на Зелени Балкани, където е направена рентгенография за установяване на причините за смъртта. Открити са отново сачми от прострелване, които този път са станали причина за мъчителния край на птицата.
За случая са сезирани всички компетентни органи и се водят съответните действия за откриване на извършителя, съобщиха от дружеството. Отстрелът на грабливи птици е криминално деяние, което според Наказателния кодекс на Република България, чл. 278, ал. д, се наказва с глоба от 5 до 20 хиляди лева и лишаване от свобода до 5 години.
Царският орел е една от най редките птици както в България, така и в световен мащаб. У нас са останали едва 25 двойки. Загиването на дори една птица, оказва драматично влияние върху националната популация на вида, тъй като представлява 4% от нея. Благодарение на над 20-годишната работа на БДЗП и останалите природозащитни организации за опазването му, популацията на царския орел бележи ръст в последните години, но той е в списъка на световно застрашените видове на Международния съюз за опазване на природата (IUCN).
БДЗП осъществи 5-годишен проект, финансиран по програма LIFE+ на Европейския съюз за опазване на царския орел и ловния сокол, в рамките на който благодарение на поредица от комплексни дейности бе отбелязан ръст от 20 на 25 двойки за последните 5 години. Поставени бяха сателитни предаватели на 25 млади птици и благодарение на проследяването им с модерната технология преди две години бе констатиран и друг случай на прострелян от бракониер царски орел. Той бе открит в района на гр. Карнобат и по-късно загина от раните си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.