Тютюнопроизводителите се разбраха с министъра на земеделието след 9-часови преговори

Вашата оценка

Jivko JelevСлед 9-часови преговори тютюнопроизводителите и Министерството на земеделието успяха да се разберат за разпределението на националните доплащания. По думите на тютюнджиите се е стигнало до приемливо и справедливо решение за 107-те милиона лева, чието поделяне се превърна в ябълката на раздора и стана причина земеделците за пореден път да плашат с протести и затваряне на граници.

Основните различия се появиха в сортовата група “Басми”. Според постигнатото споразумение там се залага на следното разпределение: от 0 до 1000 кг – 3,09 лева за килограм, от 1000 до 2000 кг – 3,00 лева за килограм, над 2000 кг – 2,00 лева за килограм. При сорта “Каба кулак” за целия обем ще се плаща по 1,58 лева за килограм, за “Бърлей” 1,15 лева за килограм, отново за целия обем и за сорта “Виржиния”  – 0,92 лева.

За първи път в новата история на Република България отчитаме директност, откритост, честност и справедливост по отношение на агросектора, написаха в отворено писмо до медиите от Инициативния комитет към Националната асоциация на тютюнопроизводителите – 2010. Те обявиха още, че категорично застават зад цялостната дейност на Министерството на земеделието и храните и изказаха благодарност към екипа на министъра за търпеливото и балансирано отношение по въпроса.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.