Няма задържани капепенци при акцията на „Капитан Андреево”

Вашата оценка
Пресконференцията в Пловдив        Сн.: Пресцентър МВР

Пресконференцията в Пловдив Сн.: Пресцентър МВР

Въпреки първоначалната информация, която официално обявиха и от пресцентъра на МВР, че сред задържаните служители от ГКПП „Капитан Андреево” при вчерашната акция има и трима гранични полицаи, се оказа, че задържани капепенци няма. Според наши източници, тримата служители само са били привикани, за да обяснят процедурата на работа на пункта, без да бъдат задържани. След разпита те са се прибрали в Свиленград. Срещу тях няма повдигнати никакви обвинения.

Както писахме, вчера бе разбит международен канал за контрабандни цигари при операция, проведена под ръководството на Окръжна прокуратура – Пловдив. Акцията бе реализирана от служители на ОДМВР – Пловдив, със съдействие на колегите им от СДВР и ОДМВР – Хасково и логистичната подкрепа на ГДБОП и ГДНП. Действията са предприети след постъпила информация в пловдивския отдел “Икономическа полиция” за престъпна група, която се подготвяла да осъществи контрабанда търговия на цигари на територията на Пловдив и страната.

Задържаният в пловдивски склад ТИР       Сн.: Пресцентър МВР

Задържаният в пловдивски склад ТИР Сн.: Пресцентър МВР

В хода на акцията в складово помещение в Пловдив е бил задържан ТИР с българска регистрация, натоварен с 1420 кашона цигари без български акцизен бандерол. Според експертна оценка стойността на иззетото количество тютюневи изделия е 7 983 950 лева.  В складовото помещение били задържани шофьорът – турски гражданин, и шестима българи, на които с прокурорско постановление мярката за задържане е удължена на 72 часа. При процесуалните и следствени действия било установено, че номерата на товарното превозно средство са неистински и регистрацията му е турска. Според събраните данни товарният камион е влязъл в България през ГКПП “Капитан Андреево”. След проверка на видеозаписите на контролния пункт бил засечен и претърсен втори ТИР с турска регистрация, откъдето е иззето същото количество контрабандни цигари. Така предотвратените щети за държавния бюджет са за около 16 млн. лева. Задържаните са и лица, конвоирали камионите от границата ни до крайната цел.

По случая за 24 часа бяха задържани 13 митнически служители на ГКПП “Капитан Андреево”. Те са били на смяна по време на преминаване на камиона и към момента продължава работата по изясняване на съпричастността им по случая.

Според данни на магистратите стоката от Турция била декларирана като транзитни цигари, в страната ни обаче  камионите влизали с документи, че превозват бобини за текстилната промишленост, без да бъдат проверявани.
По думите на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов реализацията е проведена в пълен синхрон с ръководството на Агенция “Митници” и задържането на служителите не е довело до нарушаване процеса на работата на КПП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.