Животновъди блокираха магистралата заради спряната дезинфекция на границата

Вашата оценка

protest1Животновъди от региона затвориха днес за малко пътя към Турция. Около 40-50 протестиращи стопани блокираха на два пъти платното на Е-80 за 5-10 минути. Фермерите включиха в протеста и част от своите животни.

Причина за действията им е обявеното затваряне на дезинфекцията на ГКПП „Капитан Андреево”. Според животновъдите това крие реална заплаха от нахлуване на заразни болести в страната. Те излязоха със специална декларация, които изпратиха до институциите в страната. В нея се казва: „Само преди година хиляди случаи на син език в България доведоха до унищожаването на огромен брой животни и до фалит на стотици животновъди, особено в Южна България и най-вече в областите Хасково, Бургас, Ямбол, Кърджали. Сега, със спирането на дезинфекцията на граничните пунктове с Турция, предстои нова вълна от зарази. Въпреки, че официалната турска позиция е, че в страната им няма огнища на шап, в турските медии се твърди, че съществуват поне 1000 огнища на шап в Турция, както и завишена заболеваемост от шарка по овцете и козите.”

protestprotest2

 

 

 

 

 

В декларацията си от Асоциацията на животновъдите питат защо се отменя мярката у нас, след като същата дезинфекционна мярка е въведена и не е отменена в Гърция на границиите й с Турция. Стопаните търсят отговор и на въпроса чии интереси защитава българското земеделско министерство, отменяйки тази предпазна мярка.

protest3Сагата около дезинфекцията на ГКПП „Капитан Андреево” е дългогодишна. Пръскането на превозните средства бе възстановено в началото на 2011 година след двугодишно прекъсване. Мярката работи безпроблемно до април 2013 година, когато със заповед на тогавашният земеделски министър Иван Станков отново бе премахната. Спирането на дезинфекцията стана след избухването на скандал, след като дейностите по събирането на таксите бяха преотстъпени от държавата на частната фирма „Пи Еф Си” ЕООД. Toвa cтaнa пpичинa и зa ocтaвкaтa нa шeфa нa aгeнциятa пo xpaнитe Йopдaн Boйнoв. C дoгoвopa зa тaкca „дeзинфeкция”, пoдпиcaн c чacтнaтa фиpмa ce зae пpoкypaтypaтa, кoятo ce caмoceзиpa  зapaди cъмнeния зa бeзcтoпaнcтвeнocт и cключвaнe нa нeизгoднa cдeлкa. Hякoлкo ceдмици cлeд тoзи cкaндaл и cлeд paзвaлянeтo нa дoгoвopa c чacтнaтa фиpмa, дъpжaвaтa oтмeни изoбщo дeзинфeкциятa cpeщy шaп.

През месец май миналата година дезинфекцията отново заработи, а директорът на Българската агенция по храните Пламен Моллов обяви, че договорът с фирмата не е бил развалян, а само временно спрян. Така таксите за дезинфекция отново започнаха да се събират от частната фирма „Пи Еф Си” ЕООД и без държавата да дава нито един лев за дейността, в хазната влизаха две трети от таксата. Турските власти също въведоха реципрочна мярка на тяхната граница за влизащи от България превозни средства.

Преди около две седмици на официална среща между българската и турската ветеринарна служба бе взето решението дезинфекционните площадки и от двете страни на границата да бъдат премахнати. Целта е да се отвори пазарът за животински продукти за Турция, който е забранен от 5 години насам.

От министерството за земеделието обявиха, че съоръженията няма да бъдат премахвани от пункта и при наличие на огнища в Турция и опасност от пренасяне на зараза в страната, те отново ще заработят.

От днес системата за дезинфекция е спряна, а служителите не са на работа.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.