Библиотеката показа 150-годишна Библия и последната Енциклопедия Британика

Вашата оценка
Иван Чончев показва последното издание на Енциклопедия Британика

Иван Чончев показва последното издание на Енциклопедия Британика

Изложба под надслов „Слово и символ” бе открита днес в общинската библиотека.  Експозицията е по повод Международния ден на книгата и авторското право – 23 април. В нея библиотеката показва стари и ценни книги, както и вестници, които имат голямо значение за историята на българската и световна литература.

За първи път бе представен двутомникът с военни разкази на Йордан Йовков /1917-1918 г./, както и книгата на Анастас Разбойников „Обезбългаряването на Западна Тракия”. С тази книга нашата библиотека се сдоби съвсем наскоро, след като бе закупена от площад „Славейков” в София след доста перипетии, обясни главният експерт Иван Чончев.  Посетителите на изложбата имат възможността да видят фототипно издание на първия български вестник – „Български орел”, който излиза на 10 април 1846 г. Най-старият експонат в изложбата е Библия на 150 години. Тя е издадена в Цариград през 1874 година и затова е известна като „Цариградската Библия”. Изложбата показва още първата стихосбирка на Кирил Христов, която е с предговор от Иван Вазов.

Сред уникатите, с които разполага местната библиотека, са и две издания на „Вечната и святата” от Елисавета Багряна. Второто е от 1929 г., а с първото издание – от 1927 година, не разполага дори и националната библиотека, похвали се Чончев.

P1230325Сред чуждестранните книги, включени в изложбата, са две издания на Енциклопедия Британика. Първото е американско, от 1908 година, а второто е издадено 100 години по-късно – през 2008 г., и е последното хартиено издание на енциклопедията въобще. След него тя излиза само в електронен вариант.

23 април e символична дата за световната литература. На тази дата през 1616 г. са починали Сервантес и Шекспир. Това е датата на раждане или смърт и на други изтъкнати автори като Морис Дрюон и Владимир Набоков. Това прави естествен избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО в този ден целия свят да отдаде почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора, да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството. Денят е празнуван за първи път през 1995 г.

P1230326

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.