Борят корупцията на „Капитан Андеево” с безкасово плащане

Вашата оценка

Заплащането на пътни и винетни такси на ГКПП „Капитан Андреево“ за товарни автомобили вече ще се извършва само чрез ПОС терминал с дебитни и кредитни карти, съобщиха от Агенция „Митници”. Нововъведението влиза в сила от 1 юни тази година. Промяната в начина на заплащане ще елиминира възможността за незаконни корупционни практики при заплащането на тези такси на пункта, смятат от Агенцията. Освен това ще се ускори процесът по обработка на товарните превози, като същевременно се премахнат таксите, които превозвачите заплащат към обслужващата банка във връзка с кешовото им заплащане в нея и извършваните банкови преводи по сметки на Агенция „Митници“.

Плащането ще може да става с всяка карта, издадена от доставчици на платежни услуги, опериращи на територията на Република България, участващи в платежната система с окончателност на сетълмента БОРИКА и с карта, издадена от финансови институции, опериращи в чужбина.

Както и досега, таксите ще се събират за МПС с чуждестранна регистрация в eвро, а за тези с българска регистрация – в лева.

Организация по заплащане на пътните и винетни такси за товарни автомобили само чрез ПОС терминал ще бъде въведена поетапно и на другите големи ГКПП на територията на Република България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.