Бивши митничари съдят България в Страсбург

Вашата оценка

P1130330Уволнени митничари от Свиленград ще съдят държавата в Страсбург. За това свое решение те сигнализираха най-напред в редакцията на вестник „Мост” и e-svilengrad.com. Близо 45 души, уволнени по Постановление 129 на Министерски съвет от 26.06.2012 г., ще търсят обезщетение от Европейския съд по правата на човека, след като на всички инстанции в България те загубиха заведеното дело. С искане за отмяна на незаконосъобразното и дискриминационно, според тях, постановление, митничарите са писали до министър-председателя Бойко Борисов. Отговор от него обаче не са получили, а становище по казуса дава директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов, който в случая е само един изпълнител на постановлението. Това буди недоумение сред служителите, които смятат, че по този начин топката с въпроса за тяхното уволнение само се прехвърля.

В писмото си до Бойко Борисов митничарите казват: „Не може с лека ръка да се отхвърли дългогодишният опит и постигнатите с много труд и професионализъм резултати. Трудовите ни правоотношения бяха прекратени, без да се имат предвид успехите, оценките и работата ни. През годините във всеки един служител беше вложено много – имаме завършени курсове, обучения и семинари за митнически инспектори, но най-важният фактор е натрупаният с годините опит. Именно на човешкия фактор и дългогодишния опит се крепи Агенцията. Приемането на постановлението само за една администрация – митническата, е дискриминационно. Не сме съгласни, че новоназначените с „конкурс” и висше образование са по-подготвени от нас, които с години сме трупали опит и знания в сферата”.

Сагата с уволнените служители по ПМС 129 започна през 2012 година. Тогава над 300 митничари от цялата страна загубиха работата си заради това, че нямат висше образование, каквото е изискването в приетия с постановлението класификатор на длъжностите за заемане на длъжността „инспектор в Агенция „Митници”. През 2013 година те заведоха колективен иск  във Върховния административен съд срещу Министерски съвет. С него бившите служители на Агенцията оспорваха законността на правителствения акт. Дълго време ВАС отказваше да даде ход на делото. Най-накрая  то стартира в края на 2013 година. През февруари 2014 година ВАС излезе с решение, в което отхвърли жалбата на митничарите. То бе потвърдено окончателно от петчленен състав на Върховния съд с решение от 15 март тази година. С това се изчерпват всички възможности на служителите да търсят справедливост в българските съдилища, затова те решават, че ще търсят правата си в Страсбург. Досега бившите служители на Агенция „Митници” са подали жалба с искане за разглеждане на техния случай в Комисията по дискриминация, писали са до омбудсмана на републиката, до ръководствата на основните партии, както и до Министерски съвет чрез КТ „Подкрепа”. Отговор досега не са получили от нито един от тях. Единственото писмено становище идва от Ваньо Танов, изпратено чрез министъра на финансите на 13 май. В него директорът на Агенция „Митници” поставя в кавички, може би цитирайки части от молбата на митничарите, думите успех, оценки и постигнати резултати. Уволнените митничари пък смятат, че постановлението е прието само за да задоволи амбициите на Ваньо Танов и Елена Кирилова, които според тях така и не са се доказали нито като професионалисти, нито като ръководители.

Коментари

 1. nmkvptkt казва

  malko ni kradete na platnoto, sega i obezshtetenie da im plashtame

 2. един казва

  А, ти искаш да преминеш през границата със стока без да платиш на държавата ли?
  Но ако си преминал нали някой трябва да плати за компромиса. И пак сте недоволни, че плащате пет пъти по малко от задължението.

 3. дочо казва

  БЪЛГАРИТЕ СА НАПЪЛНО БЕЗПРАВНО НАСЕЛЕНИЕ!!!

 4. rossi казва

  хиляди хора в България ги съкращават има вишисти хора с опит знаещи и можещи и просто си търсят работа другаде а пък тези само за митничари ли са родени друго не могат ли да правят та всички съдят какво толкова има на тази митница

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.