Художничка от дома край Пъстрогор представи първата си самостоятелна изложба

Вашата оценка

DSCN1258Своята първа самостоятелна изложба откри художничката Марианка Динева. Тя е родом от Сливен, но от няколко години живее в дома за хора с психични разстройства край Пъстрогор. Своите творби – пейзажи и портрети на хора с психични разстройства,  тя подреди в Джаз клуб „Ралица“ в Хасково и успя да разпродаде всички картини почти веднага. Марианка  е завършила Софийската художествена гимназия, но през 1994 г. се разболява от шизофрения. От четири години тя е настанена в дома. Именно там художничката среща разбиране от ръководството и персонала и за една година успява да нарисува картини, които да представи в самостоятелна изложба.

Радваме се, че най-важното, което успяхме да осъществим, е да сбъднем мечтата на Марианка, каза директорът на дейност „Социални услуги” Мариана Димитрова. Тя уточни, че със събраните средства от продажбите вече са закупени професионални материали за рисуване – платна, четки, маслени бои. И досега художничката е рисувала на платна, но с акаварелни творби.

DSCN1263Талантът на жената най-напред забелязва психологът Атанас Петров, който е областен координатор по проект към Агенцията за социално подпомагане, при едно от посещенията си в дома в Пъстрогор. Заедно с Мариана Димитрова и Христина Пачова, началник на дома, съдействат за организирането на първата изложба на Марианка. Всъщност тя и преди е излагала творбите си – на благотворителна изява за каузата на „Искам бебе”. На нея Марианка продава две картини, рисувани върху керемиди. Тя е правила и изложба в самото социално заведение, но там интересът от външни посетители не е бил голям. Сега се надява да успее да покаже изкуството си и в Свиленград.

Художничката рисува пейзажите по снимки, защото естеството на заболяването й не позволява да иде на място. Картините й са предимно на български манастири и забележителности на Свиленград, като стария мост, кръста и други.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.