Стартира традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”

Вашата оценка
Сн.: архив

Сн.: архив

През лятото значително нарастват опасностите за тежки пътно-транспортни произшествия с деца и юноши, предупреждават от пътна полиция. Според статистиката до 14-годишна възраст най-често децата стават жертви като пешеходци, когато играят навън, при неправилно и внезапно пресичане на платното и поради движение с превишена и несъобразена скорост на водачи в населените места. Децата и юношите от 10 до 17 години попадат в пътно-транспортни произшествия и като водачи на велосипеди, мотоциклети и мотопеди; 15-17-годишните загиват и получават травми най-често като пътници в автомобили и на двуколесни МПС, управлявани от възрастни и младежи. През последните години е високо нивото на пътните инциденти с неправоспособни водачи, включително с непълнолетни юноши. Често важна съпътстваща причина за злополуките е липсващият родителски контрол над децата и юношите. Друг сериозен проблем, изведен от направения анализ, е неизползването на обезопасителните колани от преобладаващата част от пътниците на задните седалки в автомобилите,  както и на обезопасителни системи за превоз на деца.

От началото на годината, на територията на хасковска област са станали 14 катастрофи с деца, в които са ранени 16 малки участници в движението. При 4 от ПТП-та водачи на превозните средства са били деца, шест са били пешеходци, а другите шест са били пътници.

В хода на организираната в цялата страна полицейска акция ще се извършва засилен превантивен контрол на местата с повишена опасност за ПТП с деца и юноши. С цел предотвратяване на инциденти униформените ще реагират и ще се намесват при констатиране на рисково поведение и игри на непълнолетни по платното и в близост до него. Акцент ще бъде поставен и на спазването на ограниченията на скоростта в населените места /рискови пешеходни пътеки и кръстовища/; на правилата за отдаване на предимство на пешеходците; на управлението на двуколесни МПС от неправоспособни малолетни и непълнолетни; на използването на предпазни каски и обезопасителни системи за превозване на деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.