Задържаха лъв на ГКПП „Капитан Андреево“

Вашата оценка

DSCN0005Истински лъв, само че препариран, се опита да премине нелегално границата при „Капитан Андреево“, съобщиха от областната екоинспекция. По време на митническа проверка на пункта е задържан турски гражданин, пътуващ от Виена за Ирак. Пътникът се опитал да превози препариран африкански лъв (Panthera leo). За случая е уведомена РИОСВ в Хасково и намясто е извършена проверка. Установено е, че лицето е представило фактура за покупка, но без необходимите документи по CITES (Конвенцията по международната търговия със застрашени видове). Деянието е в нарушение на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).

DSCN0003Предстои РИОСВ – Хасково да състави на акт за административно нарушение, а Законът за биологичното разнообразие предвижда глоба от 2000 до 10 000 лв. за физическите лица, а за юридическите лица и едноличните търговци имуществена санкция от 5000 до 30 000 лв.

Съгласно изискванията ЗБР препарираното животно е оставено на митническо съхранение до влизането в сила на наказателно постановление, след което ще бъде отнето в полза на държавата и предоставено на природо-научен музей.

CITES е международно споразумение за опазване на дивата природа, което цели да предотврати изчезването на видове в резултат от търговия с тях. Основният принцип на Конвенцията е осъществяване контрол на търговията със застрашени видове. Това става чрез въвеждането на специална система от разрешителни, издадени от съответните власти в страните членки на Конвенцията. Нейн обект са около 30 000 вида животни и растения. С приемането на България в ЕС, страната ни се задължава да изпълнява регламентите на Евросъюза.  

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.