Здравка Василева с Гран При от международен конкурс

Вашата оценка
Здравка заедно с президента на конкурса Георги Улисев

Здравка заедно с президента на конкурса Георги Улисев

Тромпетистката Здравка Василева се завърна с поредните отличия от силен международен конкурс. Този път свиленградчанката завоюва първа награда в своята възрастова група и трето място в Гран При на конкурса „Охридски бисери” в Македония. Там Здравка за първи път изпълни части от операта „Травиата”. Тя бе безапелационна в своята възрастова група и грабна без проблеми първото място. На специален галаконцерт всички победители в отделните възрастови групи при различните инструменти – тромпет, кларинет, обой, флейта, валдхорна, саксофон и акордеон, се състезаваха за Гран При на конкурса. В това състезание Здравка спечели третото място след флейтистката Мина Радич от Сърбия и тромпетистът Демир Кантуровски от Македония. За отличното си постижение Здравка бе наградена с диплом и възможността през следващите две години да бъде рекламирана на всички тромпетни форуми по света. Това означава, че на подобни конкурси и концерти ще звучат нейни изпълнения.

Щастливият професор Пенчев със своите ученици и лауреатът от Македония

Щастливият професор Пенчев със своите ученици и лауреатът от Македония

С отлично представяне на конкурса в Охрид дебютираха още две свиленградчанки. Симона Мавродиева зае второ място в своята възрастова група, а Кремена Димитрова – четвърто. Трите момичета, които напоследък станаха популярни като тромпетно трио „Свилена”, са ученички на проф. Пенчо Пенчев. Той бе пък единственият българин в 13-членното интернационално жури.

Конкурсът „Охридски бисери” се проведе от 15 до 21 юни. Това бе неговото 14-то издание. Конкурсът е едно от най-силните съревнования за млади музикални таланти в Европа. Целта на състезанието  е да стимулира талантливи ученици, за да се види нивото на музикалното им израстване, както и да им се даде възможност да станат професионални изпълнители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.